شرح وظایف حسابداری

15 آبان 1403 - آخرین بروزرسانی: 15 آبان 1403
حسابدار

عناوین مقاله

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

در هر سازمان شغل‌های مختلفی وجود دارد که وجود برخی آن‌ها الزامی است. حسابداری یکی از شغل‌های حیاتی و اساسی است که وجود آن در یک سازمان ضرورت دارد. حسابداران دارای وظایف مختلفی هستند. آن‌ها نقش مهم و مستقیمی در مدیریت امور مالی و تصمیم‌گیری‌های اقتصادی دارند.

حسابداران تراکنش‌های مالی شرکت یا سازمان را ثبت و تجزیه و تحلیل می‌کنند، تراکنش‌های مالی را بررسی می‌کنند و به مدیران کمک می‌کنند، تا تصمیمات مالی مناسبی بر اساس استراتژی‌های لازم بگیرند. در این مطلب قصد داریم شما را به طور کامل با شغل حسابداری و وظایف حسابداران آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

 

حسابدار کیست؟

حسابدار کسی است که تراکنش‌ها و مسائل مالی را در یک سازمان یا شرکت بررسی و مدیریت می‌کند. یک حسابدار نه تنها لازم است که مهارت‌های حسابداری و حل مسائل را به خوبی بلد باشد، بلکه باید ارتباطات اجتماعی خوبی نیز داشته باشد. حسابدار موظف است تراکنش‌های مالی و مسائل مربوط به حساب رسمی، سازمان مورد نظر بررسی و ثبت کند و گزارش آن‌ها را به طور دقیق به مدیران اعلام کند تا به تصمیم‌گیری‌ها و استراتژی‌های مالی آن‌ها کمک کند.

حسابداری رو تو کارآموز، آنلاین یاد بگیر!

 

مهارت‌های مورد نیاز حسابداران

یک حسابدار خوب باید برخی از ویژگی‌ها را داشته باشد تا بتواند کار‌ها و وظایف خود را به خوبی انجام دهد. برخی از مهم‌ترین این ویژگی‌ها شامل موارد زیر هستند.

دقت بالا

حسابداری شغلی است که با جزئیات زیادی ارتباط دارد. بنابراین یک حسابدار موفق نیاز دارد تا صبر، حوصله و دقت بالایی داشته باشد. لازم است به این نکته توجه کنید که حتی خطا‌های کوچک در ارتباط با جزئیات می‌تواند باعث ایجاد تغییرات قابل توجهی در گزارش‌های مالی شرکت یا سازمان مورد نظر شود.

دانش کافی

حسابداران باید به قوانین و مقررات مربوط به مسائل مالی آشنا باشند تا بتوانند حسابرسی‌ها را به درستی و به بهترین نحو ممکن انجام دهند. یکی از مهم‌ترین قوانینی که حسابداران باید با آن آشنا باشند، قوانین مربوط به استاندارد‌های حسابداری ملی و بین‌المللی است.

مهارت‌های تحلیلی

یک حسابدار خوب باید توانایی تجزیه و تحلیل مؤثر اطلاعات مالی را داشته باشد؛ بتواند گزارشات مالی را برای ارائه توصیه‌های بهینه به مدیران به خوبی ارائه کند. بایستی مهارت هزینه فرصت را در خودش تا حد بسیار زیادی بالا ببرد.

وظایف یک حسابدار

آشنایی با فناوری اطلاعات

حسابداری و استفاده از نرم‌افزار‌ها به یکدیگر گره خورده‌اند. به همین دلیل نیز یکی از بدیهی‌ترین ویژگی‌هایی که یک حسابدار باید داشته باشد، آشنایی با فناوری اطلاعات و نرم‌افزار‌های مربوط به حسابداری است. یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی که حسابدار باید در این زمینه داشته باشد، توانایی کار با اکسل است. اگرچه امروزه شرکت‌های مختلف از برنامه‌ها و نرم‌افزار‌های مختلفی برای مدیریت مالی استفاده می‌کنند، اما اکسل یکی از ساده‌ترین و اصلی‌ترین این نرم‌افزار‌ها است که به عنوان یک ابزار کلیدی برای حسابداران به حساب می‌آید و در یادگیری اصول و مفاهیم حسابداری بسیار کارآمد است.

مهارت‌های ارتباطی

یکی از مهارت‌هایی که یک حسابدار خوب باید داشته باشد توانایی برقراری ارتباط مؤثر است. حسابدار باید بتواند با اعضای تیم، مدیران و مشتریان به خوبی ارتباط برقرار کند. توجه داشته باشید که تمام افراد با عبارات و اصطلاحات مربوط به حسابداری آشنا نیستند و یک حسابدار حرفه‌ای می‌تواند با ارتباطات اجتماعی و مهارت‌های ارتباطی قوی خود از طریق مکالمات تلفنی، ‌ایمیل و جلسات حضوری اطلاعات مورد نیاز را به صورت خلاصه و مفید انتقال می‌دهند.

اخلاق حرفه‌ای

اخلاق حرفه‌ای یکی از مهم‌ترین مواردی است که هر فردی در هر شغلی باید به آن پایبند باشد. حسابداران نیز از این قائده مستثنی نیستند و باید بر اساس اصول اخلاق حرفه‌ای عمل کنند. از مهم‌ترین موارد مربوط به اخلاق حرفه‌ای که در حسابداری دارای اهمیت است، می‌توان به اعتبار و قابلیت اعتماد اشاره کرد. همچنین یک حسابدار باید قدرت اراده بالایی داشته باشد، تا از پس کار های دشوار هم بر بیاید.

مدیریت زمان

حسابداران باید دارای توانایی مدیریت زمان قوی باشند زیرا در بسیاری از مواقع حسابداران با وظایف متعددی مواجه می‌شوند که باید آن‌ها را در مدت زمان کوتاه و محدودی انجام دهند.

آموزش مداوم

حسابداری یکی از شغل‌هایی است که به طور ویژه‌ای با فناوری در ارتباط است. به همین دلیل نیز یک حسابدار موفق سعی می‌کند در جریان تغییرات مربوط به حسابداری، قوانین مالی و تکنولوژی باقی بماند و از اخبار جدید مرتبط با شغلش آگاهی داشته باشد.

 

پیشنهاد نویسنده: رشته مدیریت کسب و کار

 

رشته حسابداری مناسب چه افرادی است؟

به طور کلی افرادی که در رشته‌های مرتبط با حسابداری تحصیل کرده‌اند، در دوره‌های حسابداری شرکت کرده‌اند و یا دانش کافی در خصوص حسابداری دارند می‌توانند به عنوان حسابدار فعالیت کنند. افرادی که با کار با اعداد و ارقام علاقه دارند و دارای دقت بالایی در کار‌های خود هستند می‌توانند حسابدار‌های خوبی باشند. برای این که در رشته حسابداری موفق شوید، باید توانایی تحلیل اطلاعات خوبی داشته باشید، مهارت‌های ارتباطی قوی داشته باشید و بتوانید زمان خود را به خوبی مدیریت کنید.

 

زیرشاخه‌های حسابداری چیستند و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

حسابداری دارای زیر مجموعه‌های مختلفی است که زمینه کاری و وظایف آن‌ها تا حدودی با یکدیگر متفاوت است. در ادامه برخی از رایج‌ترین زیر مجموعه‌های حسابداری را بررسی می‌کنیم.

حسابرسی

یکی از اصلی‌ترین گرایش‌های رشته حسابداری رشته حسابرسی است. این زیر شاخه در دو مرحله مختلف حساب‌های مالی شرکت‌ها یا سازمان‌ها را بررسی می‌کند که مرحله اول توسط حسابداران داخلی شرکت و مرحله دوم توسط حسابداران خارجی ماهر انجام می‌شود.

حسابداری مالی

فردی که در زمینه حسابداری مالی برای مثال در یک شرکت فعالیت می‌کند، وظیفه دارد ترازنامه‌های مالی را تنظیم کند و سود و زیان‌های مربوط به شرکت را در گزارش‌ها به مدیران مربوطه ارائه کند.

حسابداری مدیریتی

حسابداری مدیریتی یکی از گرایش‌های جدید در رشته حسابداری به حساب می‌آید. افرادی که در این زمینه فعالیت می‌کنند وظیفه دارند از تصمیمات سازمان پشتیبانی کنند و در تصمیم‌گیری‌ها و شکل‌گیری آینده یک سازمان یا شرکت دارای نقش اساسی هستند.

حسابداری بازرگانی

افرادی که در این زمینه فعالیت می‌کنند معمولاً در شرکت‌های بازرگانی مشغول به کار می‌شوند و باید در زمینه شاخص بورس، گمرک، معاملات داخلی و خارجی و نحوه کار با ماشین‌های اداری دارای مهارت کافی باشند.

حسابداری مالیاتی

افرادی که در این زمینه مشغول هستند معمولاً در اداره‌های مالیات شروع به کار می‌کنند. این افراد وظیفه دارند مالیات بر درآمد شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف را محاسبه کنند.

حسابداری صنعتی

مهم‌ترین وظیفه حسابداران صنعتی این است که کالا‌های مختلف را قیمت‌گذاری کنند. این افراد می‌توانند در صنایع مختلف و شرکت‌های صنعتی مشغول به کار شوند.

وظایف یک حسابدار چیست؟

حسابداران چه وظایفی را بر عهده دارند؟

شرح وظایف حسابداران بسیار گسترده است. به همین دلیل نیز این وظایف را در چهار دسته کلی طبقه‌بندی می‌کنند. این دسته‌بندی‌ها را در ادامه توضیح داده‌ایم.

وظایف عادی

وظایف عادی در واقع مهارت‌های اولیه‌ای هستند که یک حساب دار به آن‌ها احتیاج دارد. وظایف عادی که یک حسابدار باید انجام دهد شامل ثبت درآمد‌ها و هزینه‌های سازمان مورد نظر، کنترل سود و زیان‌ها و ارائه گزارشات دقیق از آن‌ها، محاسبه حقوق پرسنل و رسیدگی به حساب‌های مربوط به حقوق‌ها و دستمزد‌ها و…. هستند.

وظایف تکنیکی

زمانی که یک حسابدار به خوبی به وظایف عادی خود مسلط می‌شود به سراغ وظایف تکنیکی می‌رود. می‌توان گفت مهم‌ترین بخشی که در وظایف تکنیکی وجود دارد مدیریت بودجه و حسابداری مدیریت است. شناسایی، جمع‌آوری، سنجش، تجزیه و تحلیل و ارائه اطلاعات مالی مهم‌ترین بخش در وظایف تکنیکال یک حسابدار به حساب می‌آید. یکی دیگر از فعالیت‌هایی که حسابداران در بخش تکنیکال انجام می‌دهند، شناسایی و تشخیص فعالیت‌هایی است که برای سازمان ارزش افزوده‌ای ایجاد نمی‌کنند.

وظایف ماهرانه

زمانی که یک حسابدار به طور کامل به وظایف عادی و تکنیکال مسلط می‌شود نوبت به وظایف ماهرانه می‌رسد. دراین بخش حسابدار‌ها می‌توانند در گزارش‌گری و تصمیم‌گیری‌های مربوط به سازمان نقش‌های مهمی را ایفا کنند. توجه داشته باشید که لازمه انجام وظایف ماهرانه داشتن فهم عمیق و صحیح از قوانین حسابداری و قدرت قوی تجزیه و تحلیل ترازنامه‌ها، سود‌ها و زیان‌ها و وجوه نقد در گردش است. جمع‌آوری و تحلیل آمار و ارقام به منظور کنترل عملیات‌های حسابداری، اطمینان از صحت گزارش‌های ارائه شده توسط تیم حسابداری و ارزیابی سیستم‌های گزارش‌های مالی جزء وظایف ماهرانه در وظایف حسابداران است.

وظایف پژوهشی

وظایف پژوهشی که جزوی از وظایف حسابدار ارشد به حساب می‌آید به طور کلی شامل مهارت‌های تحلیلی و طراحی سیستم و مشاوره‌ی حرفه‌ای مستقل می‌شود. یکی از اصلی‌ترین وظایف پژوهشی که یک حسابدار به عهده دارد تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی برای رسیدن به استراتژی‌های مناسب و دستیابی به اهداف مالی مشتری است.

نمونه‌هایی از وظایف حسابداران

به طور کلی وظایف و فعالیت‌هایی که یک حسابدار باید انجام دهد بسته به شرکت یا سازمان مورد نظر می‌تواند، متفاوت باشد. با این حال برخی از رایج‌ترین وظایفی که حسابداران بر عهده دارند شامل موارد زیر هستند.

ثبت معاملات مالی

حسابدار وظیفه دارد، تمامی معاملات و ورودی‌ها و خروجی‌های مالی شرکت یا سازمان مورد نظر را به طور دقیق ثبت کند. این‌ها می‌توانند شامل فاکتور‌های خرید و فروش، رسید‌ها و پرداخت‌ها، حقوق و دستمزد، ورودی و خروجی‌های انبار و موارد دیگر باشند.

ارزیابی و اصلاح دفاتر کل و معین

یکی از وظایف حسابداران بررسی دفاتر کل و معین است تا اطمینان پیدا کنند که تمامی معاملات مربوطه به درستی و با دقت ثبت شده‌اند.

 

مطلب پیشنهادی: نقطه سر به سر چیست؟

 

اصلاح گزارشات مالی

اطلاعاتی که در گزارشات مالی درج می‌شوند باید دقیق و کاملاً بر اساس استاندارد‌های حسابداری باشند. به همین دلیل نیز حسابداران وظیفه دارند گزارشات مالی را بررسی و در صورت لزوم آن‌ها را اصلاح کنند.

پیگیری دریافت‌ها و پرداخت‌ها

حسابداران مسئولیت دارند تا دریافتی‌ها و پرداختی‌های شرکت را به طور دقیق ثبت کنند تا وضعیت نقدینگی شرکت یا سازمان همیشه مشخص و در حالت بهینه باشد.

محاسبه و ثبت مالیات

حسابداران باید انواع مالیات‌ها از جمله مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیات‌ها را محاسبه و ثبت کنند.

تهیه گزارش‌های مالی

حسابداران وظیفه دارند در دوره‌های مختلف زمانی مانند هفتگی، ماهانه و سالانه گزارش‌های مالی را ثبت و ارائه کنند. این گزارش‌ها شامل موارد مختلفی مانند صورت‌های مالی، تراز نامه‌ها و سایر گزارشات مالی هستند.

مدیریت نرم‌افزار‌های حسابداری

نرم‌افزار‌های حسابداری یکی از گزینه‌هایی هستند که باعث سهولت و سرعت در کار حسابداران می‌شوند و در عین حال سرعت را نیز افزایش می‌دهند. به همین دلیل نیز یکی از وظایف حسابداران کار کردن با این نرم‌افزار‌ها و تسلط بر آن‌ها است.

پاسخ به پرسش‌ها و توضیح موارد مالی

حسابداران امکان دارد با پرسش‌های مختلفی رو به رو شوند و باید بتوانند توضیحات کافی و جامعی را در مورد این موارد به مدیران ارشد خود و دیگر افراد در صورت لزوم ارائه دهند.

مشارکت در ارائه اطلاعات برای حل اختلافات مالی

در زمان‌هایی که هر گونه اختلاف یا نقص مالی در حساب‌های مالی شرکت ایجاد شود، یکی از افرادی که می‌توانند در رفع این ابهامات نقش عمده و مؤثری داشته باشند حسابداران هستند.

پیگیری تغییرات قوانین مالیاتی و حسابداری

حسابداران باید اخبار مربوط به تغییرات قوانین مالی و حسابداری را پیگیری کنند و در صورت لزوم تغییرات حاصل شده را در سازمان نیز پیاده کنند.

بررسی مغایرت‌های بانکی

یکی از اصلی‌ترین چالش‌هایی که برای حسابداران وجود دارد بررسی مغایرت‌های بانکی است. بررسی مغایرت‌های بانکی به این معنا است که سرمایه‌ای که بر طبق حساب‌ها وجود دارد باید در حساب بانکی نیز وجود داشته باشد. به طور کلی صورت‌های بانکی به صورت ماهانه ارسال می‌شوند و این به این معنی است که بین بررسی‌ها یک ماه فاصله خواهد افتاد.

مدیریت رسید و پرداخت‌ها

مدیریت رسید‌ها و پرداخت‌ها یکی از وظیفه‌های حسابداران است که در انجام آن وقت‌شناسی اهمیت بسیار زیادی دارد. می‌توانید رسید‌های مشتری‌ها را به صورت روزانه یا هفتگی بفرستید. به علاوه باید به این نکته توجه کنید که با هر رسیدی که ارسال می‌کنید باید تاریخ دقیق پرداخت را نیز مشخص کنید و تا زمانی که همه رسید‌ها را برای مشتری نفرستاده‌اید صورت حساب کلی را ارسال نکنید زیرا این کار ممکن است باعث شود ابهاماتی برای مشتری ایجاد شود.

ویژگی های یک حسابدار

کدام شرکت‌ها به حسابدار نیاز دارند؟

حسابداری یکی از شغل‌های اصلی در هر سازمان و شرکت است. به همین دلیل تمامی شرکت‌ها صرف نظر از اندازه و نوع فعالیتی که انجام می‌دهند حداقل به یک حسابدار نیاز دارند. به طور کلی سازمان‌های زیر به حسابدار نیاز دارند.

شرکت‌های کوچک و متوسط

بسیاری از این شرکت‌ها ممکن است، فقط به یک حسابدار نیاز داشته باشند و همان یک نفر تمام مسئولیت‌های مالی مربوط به شرکت را بر عهده بگیرد. اصلی‌ترین وظایف حسابدار در این شرکت‌ها ثبت تراکنش‌های مالی، حسابرسی، تهیه گزارشات مالی و پیگیری موارد مالی است.

شرکت‌های بزرگ

در این شرکت‌ها و یا سازمان ها معمولاً تیم‌های حسابداری نیاز هستند. این تیم‌ها شامل بخش‌های مختلفی مانند حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی، حسابداری هزینه و… هستند که فعالیت‌های مختلف مربوط به بخش‌های مختلف را انجام می‌دهند.

صنایع مختلف

به طور کلی صنایع مختلف حداقل به یک حسابدار نیاز دارند. این صنایع شامل صنایع تولید، خدمات، حمل و نقل، فناوری اطلاعات، بهداشت و درمان و صنایع دیگر می‌شود.

شرکت‌های مالی

در بانک‌ها، شرکت‌های بیمه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سایر مؤسسات مالی وجود حسابداران برای مدیریت حسابداری و مدیریت مالی الزامی است.

شرکت‌های استارتاپ

وجود حسابداری حتی در شرکت‌های استارتاپ‌ها نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. حسابداران در این شرکت‌ها برای ردیابی هزینه‌ها، جذب منابع مالی و تجزیه و تحلیل دقیق هزینه‌ها اهمیت دارد.

 

مطلب پیشنهادی: پردرآمدترین رشته های انسانی

 

شرح وظایف کمک حسابدار چیست؟

کمک حسابدار‌ها در واقع حسابدار‌های تازه کاری هستند که به تازگی کار خود را شروع کرده‌اند. برخی از فعالیت‌هایی که توسط کمک حسابدار‌ها انجام می‌شوند شامل موارد زیر هستند.

  • ثبت اسناد حسابداری ساده و تکراری در بخش‌های مختلف
  • همکاری در ثبت اطلاعات حضور و غیاب کارکنان برای محاسبه حقوق و دستمزد
  • کنترل اسناد حسابداری مختلف مانند فاکتور‌ها، صورت حساب‌ها، لیست حقوق و دستمزد و
  • تحویل لیست بیمه به صورت ماهیانه به سازمان بیمه تأمین اجتماعی

 

سخن نهایی

حسابداران دارای وظایف مختلفی هستند و فعالیت‌هایی که یک حسابدار باید انجام دهد به طور مستقیمی به شرکت یا سازمانی که در آن کار می‌کند بستگی دارد. حسابداری دارای بخش‌های مختلفی است و هر بخشی دارای وظایف مخصوص خود است. به علاوه هر چه قدر یک حسابدار در کار خود حرفه‌ای‌تر می‌شود طیف وسیع‌تری از مسئولیت‌ها را بر عهده می‌گیرد. در هر صورت یک حسابدار موفق باید به طور مداومی برای تقویت مهارت‌های خود بکوشد تا بتواند در کار خود حرفه‌ای‌تر عمل کند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
بلهخیر
نویسنده مطلب مهدی غلامی
مهدی غلامی هستم؛ به بازاریابی محتوا و دیجیتال مارکتینگ علاقه دارم و عاشق آموزش هستم. https://www.karlancer.com/profile/176446

دیدگاه شما

بدون دیدگاه